Ovocné chudnutie

5. února 2008 v 18:36 | tigricica5 |  diety a zdrave papanie
Leto je ideálnou dobou na formovanie postavy; počas horúčav obvykle nemáme chuť na tučné jedlá, máme viac pohybu a stúpa i naša spotreba ovocia a zeleniny, teda základných stavebných kameňov zdravého životného štýlu. Ak však žijete v presvedčení, že stačí jesť akúkoľvek zeleninu či ovocie a ručička na vašej osobnej váhe sa bude plynule vychyľovať stále viac doľava, ste na omyle. I v sortimente ovocia a zeleniny sa dajú totiž nájsť rôzne nutričné hodnoty, od veľmi nízkych až po veľmi vysoké. Jednostranná konzumácia nevhodného druhu ovocia/zeleniny preto môže vašej postave skôr uškodiť než prospieť.
Riziko jednostrannosti
Podľa vyjadrení Tamary Starnovskej, miestopredsedkyne Fóra zdravej výživy, dáva väčšina ľudí prednosť sladkému ovociu, ako sú banány a hrozno, a značne jednostrannému sortimentu zeleniny, ktorý tvoria najmä paradajky, uhorky a papriky: "Jednostranná konzumácia ovocia a zeleniny vedie k zvýšeniu energetickej hodnoty stravy, napríklad v prípade nadmerného pojedania sladkého ovocia a pochopiteľne tiež k príjmu rovnakých ochranných látok, obvykle v malom množstve. Z banánov, hrozna, paradajok, uhoriek sa napríklad nedá získať žiadne zaujímavé množstvo vitamínu C ani kyseliny listovej."
Pokiaľ chcete využiť služby ovocia a zeleniny pre svoju štíhlu líniu, mali by ste predovšetkým vsadiť na rozmanitosť jednotlivých druhov. Veľmi rozšírená je napríklad predstava, že ananásová diéta vám definitívne odvanie vaše prebytočné kilá. "I keď je napríklad objektívne vhodné zaradiť ananás pre obsah vlákniny do redukčného režimu, jeho väčšie dávky spôsobujú podráždenie žalúdka. Položku ovocia ani zeleniny by sme skrátka nemali vytrhovať z kontextu, namiesto toho by sme sa mali zamerať na ich správne dávkovanie a zaradenie do nášho celkového stravovacieho režimu," uvádza Tamara Starnovská.
Ideálna mozaika
Ďalší problém nastáva v okamihu, kedy si svoj ovocno-zeleninový jedálny lístok zostavíte bez prihliadnutia k obsahu tukov a sacharidov v konkrétnom ovocnom druhu. Vedeli ste napríklad, že kým v melóne je zastúpenie tukov prakticky nulové, avokádo vám ich dodá viac než dosť? Oproti tomu má avokádo, rovnako ako napríklad jahody relatívne malý podiel sacharidov, ktorými vás ale zahltia banány, mango, ale i čierne ríbezle alebo slivky. A napadlo vám niekedy, že hrach má trinásťkrát väčší podiel sacharidov ako pekingská kapusta?
Pokiaľ ide o energetickú hodnotu, uvedomte si tiež, že tá sa výrazne líši v prípade čerstvého a sušeného ovocia. Ak svoju chuť na sladké zaháňate sušeným ovocím, mali by ste vedieť, že napríklad v päťdesiatich gramoch čerstvého banánu je jedenásť gramov sacharidov a 46 kcal, kým v rovnakom množstve sušeného banánu je už štyridsaťštyri gramov sacharidov a 173 kcal. U ananásu je to sedem gramov sacharidov a 28 kcal oproti tridsiatim dvom gramom sacharidov a 135 kcal v sušenom stave, ako uvádza fórum zdravej výživy. Vo svetle týchto čísel sa z hľadiska udržiavania postavy ako neefektívne javí "zobanie" sušených banánov pri televízii.
Dospelý človek by mal za deň skonzumovať okolo štyristo gramov ovocia a zeleniny denne. To je množstvo, ktoré odpovedá známym piatim porciám týchto potravín. Jednou porciou sa pritom rozumie napríklad jeden šálka zeleninového šalátu alebo ovocnej šťavy, menšie jablko či pomaranč, alebo jedna mrkva. Pokiaľ sa vám podarí skladbu ovocia a zeleniny správne namiešať a rozvrhnúť, znížite si koncentráciu cholesterolu v krvi, ochránite svoje srdce, zrýchlite i svoju črevnú peristaltiku a znížite svoju telesnú hmotnosť.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Anketa

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama