Regeneračná diéta...

21. června 2008 v 21:05 | tigricica5 |  diety a zdrave papanie

Regeneračná diéta

Regeneračná diéta je vhodná pred začatím vyváženej redukčnej diéty
Surová strava dá váš organizmus do poriadku. Stačí, ak sa vrhnete na čerstvú zeleninu a ovocie. Regeneračná diéta je vhodná pred začatím vyváženej redukčnej diéty. MUDr. Kirňáková, odborníčka na výživu
Surová, živá strava je zdrojom vitamínov, minerálnych látok, stopových prvkov a ostatných komponentov dôležitých pre zdravie a život. Preto povýšte zeleninu a ovocie na hlavnú potravinu dňa. Jedzte viac zeleniny ako ovocia, denne asi 350 až 400 g zeleniny a 250 g ovocia. Nezabúdajte na pitný režim a pohybovú aktivitu.

Zdroje vhodných potravín:

zelenina, zeleninové šťavy, byliny, ovocie, ovocné šťavy, orechy a semená, med, obilniny, cereálie, klíčky, strukoviny (šošovica, hrach, zelený hrášok, fazuľa, sója).

Vitamíny sú látky, ktoré si organizmus nedokáže vytvoriť, ale potrebuje ich na činnosť enzýmov, hormónov, imunitného systému či likvidáciu nebezpečných voľných radikálov, t. j. na prevenciu vzniku tzv. chronických degeneratívnych civilizačných chorôb.

Minerálne látky využíva náš organizmus ako určitú stavebnú hmotu. Sú nevyhnutné pri prenose informácií v nervovej sústave, činnosti svalstva a srdca. Potrebuje ich na ochranu imunitného systému a udržiavanie optimálnych zásob vody v bunkách, na prevenciu nádorových ochorení a pod.

Príklad jednodňového diétneho lístka

Táto diéta je vhodná pri obezite, vysokom krvnom tlaku, vysokej hladine cholesterolu v krvi, chorobách kĺbov, pri zníženej imunite či na vytvorenie energie v organizme. Neodporúča sa chorým na cukrovku.

Raňajky
● 200 až 300 g čerstvého ovocia
● 1 až 2 sušené figy
● 2 PL nesladeného müsli
● 2 až 3 orechy
● 150 g bieleho jogurtu (alebo 200 g 1,5-percentného mlieka)
● odporúčajú sa 2 kapsuly rybieho tuku

Desiata
● 100 g čerstvej pomarančovej šťavy (môže byť aj grepová, jablčná, rajčiaková) alebo 120 g grepu

Obed
● 1 PL (50 g) uvarených strukovín (fazule, šošovice, žltého hrachu, sóje, klíčkov, prípadne kukurice)
● 2 PL uvarenej naturálnej ryže (pohánky, krúpov, prosa, amarantu)
● 250 až 300 g zeleniny (šalátu alebo zeleniny na pare, nezabúdajte ani na listovú zeleninu, brokolicu, cuketu, bylinky a špargľu)
● 3 až 4 olivy
● 2 ČL olivového oleja, trochu soli, citrónová šťava

Večera
● 200 až 300 g čerstvého ovocia
● 1 až 2 PL müsli ● 150 g nízkotučného kefíru (acidko, jogurt, sójové mlieko)
● 1 strúčik cesnaku
● 1 kapsula rybieho tuku

V prípade pocitu hladu a pri redukcii hmotnosti možno doplniť jedálny lístok aj vlákninou z lekárne. Tá znižuje pocit hladu, zrýchľuje činnosť čriev a zabraňuje zápche. zdroj:lesk.sk
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama